“Latvijā kartupeļu stādīšanu uzsākām maija otrajā nedēļa un turpināsim vēl līdz maija otrajai pusei, dienā iestādot aptuveni septiņus līdz desmit hektārus kartupeļu. Šogad stādīšanas sezonu esam sākuši nedaudz vēlāk, jo maija sākumā zeme vēl bija par mitru, lai veiksmīgi uzsāktu šo procesu. Plānojam, ka pirmo ražu novāksim jau augusta vidū,” norāda “Latfood Agro” valdes priekšsēdētājs Ilgvars Krūmiņš.
“Ādažu Čipsi” ražošanā svarīgu lomu ieņem gan kartupeļu šķirne, gan to kvalitāte, lai spētu saražot teicamu produkciju gan vietējiem, gan eksporta tirgiem. Čipsu ražošanai ir piemērotas tikai kartupeļu šķirnes ar pietiekami augstu sausnas, bet zemu cukuru saturu. Šogad “Latfood Agro” papildinājis līdzšinējo kartupeļu šķirņu klāstu ar vienu jaunu. Jau gadiem zināmās un iecienītās šķirnes “Lady Claire”, “Lady Rosetta” un “Kiebitz” tagad papildina “Sorentina” šķirnes kartupeļi.
“Daļu no “Ādažu Čipsiem” nepieciešamajiem kartupeļiem audzē mūsu meitas uzņēmums “Latfood Agro”, taču pārējos kartupeļus iepērkam no zemniekiem, ar kuriem cieši sadarbojamies gan stādīšanas, gan audzēšanas periodos jau gadiem ilgi. Latvijā mūsu lielākās sadarbības saimniecības atrodas Vidzemē – Ādažos, Līgatnē, Carnikavā, kā arī Dobelē un citviet,” papildina “Orkla Latvija” komunikācijas direktore Lineta Mikša.
Šogad “Orkla Latvija” plāno kopumā iegādāties 19 tūkstošus tonnu kartupeļu, kas ir tikpat liels kartupeļu iepirkuma apjoms kā pērn. Kopumā, lai nodrošinātu pieaugošo pieprasījumu, līgumi par kartupeļu iegādi noslēgti ar 12 zemnieku saimniecībām visā Latvijā, kā arī ar dažām saimniecībām Lietuvā un Igaunijā.
Kopš 2012. gada “Orkla Latvija” “Ādažu Čipsu” ražotne ir dubultojusi kopējos ražošanas apjomus. Gada laikā “Ādažu Čipsiem” un citiem zīmoliem tiek saražotas vairāk nekā 5 000 tonnas kartupeļu čipsu un citu sāļo uzkodu. “Orkla Latvija” ražo produkciju arī citiem “Orkla” grupas uzņēmumiem Skandināvijā.